-
Cine sunt si cu ce se ocupa?
Munca de comentator, reporter, jurnalist este de a informa publicul prin mas-media despre evenimentele din diferite domenii, oferind un comentariu profesionist asupra acestor evenimente. Unii jurnalisti pot efectua comentarii ale evenimentelor pe baza informatiilor primite de la alte persoane, altii îsi trimit reportajele direct de la fata locului, altii fac propriile comentarii sau reportaje verbale (la televizor, la radio), altii în scris (în ziare sau reviste).
-Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: strângerea de informatii la zi cu privire la evenimentele din tara si de peste hotare, în domeniul politic, economic, cultural, sportiv, social etc., în conformitate cu interesul special al fiecarui redactor, incluzând vizite la fata locului unde au loc aceste evenimente si luarea de interviuri de la oameni sau de la martorii oculari. Cei implicati în editare sau sub-editare se ocupa mai mult de primirea reportajelor de la corespondenti si de alti colaboratori, de clasificarea, analiza si procesarea informatiilor trimise. Alte obligatii includ comentarea evenimentelor pentru posturi de radio si televiziune, transmisii din studiourile de înregistrare sau în direct sau de la fata locului, redactarea de comentarii despre aceste evenimente si din nou prezentarea acestora în emisiile de televiziune si radio - comentarii asupra cursului unor evenimente politice importante (cum sunt alegeri parlamentare, întruniri importante ale Parlamentului sau Guvernului, sau întruniri ale unui partid politic important), meciuri sportive, competitii si evenimente culturale si sociale etc.
-Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?
Munca se desfasoara predominant în studiouri de televiziune si radio si în birouri ale redactiei dar uneori si direct la fata locului - în sali de sedinte si de congrese, pe strada, în aer liber, la stadioane, la locuri de demonstratii. Conditiile de vreme schimbatoare precum si diverse alte inconveniente sunt inevitabile.
-Ce instrumente / echipamente folosesc?
Principalele instrumente sunt reportofonul, microfonul si echipamentele de birou inclusiv calculatorul, un procesor de texte si în particular exprimarea verbala libera.
-De ce am nevoie pentru a reusi?
Sa fi terminat studii superioare cu profil de ziaristica, usurinta în exprimare, reactii rapide si o judecata buna, talent de a improviza, creativitate, posibilitate de sesizare a detaliilor, talent de a lucra cu oamenii, sa aveti o conduita si un aspect cultivat.
Aceasta meserie ma fascineaza , pur si simplu ! De ce ? Pentru ca prin ea , voi fi mereu la curent cu stirile si cu ceea ce se intampla . Indiferent ca voi fi : comentator, reporter, jurnalist , imi va placea mult !
Sper sa pot reusi sa ajung unde imi doresc !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu